Press Bulgaria

Потребител:
Парола:
Запомни ме
 


ПРЕССЪОБЩЕНИЕ START
-------------------

Алпиниста Атанас Скатов с план за изкачване на 3 осемхилядника през 2019

Мария Илиева тел: 0888813281


Алпиниста Атанас Скатов оповести програмата си за сезон пролет- лято 2019 г на пресконференция в Пресклуб “България “днес.

На 03.04. 2019 с полет до Катманду той поема за 5-та поредна година към следващата си експедиция от проекта му за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна.

Първи в списъка е третия по височина връх на Земята- вр. Кангчендзьонга с надморска височина от 8586м ( след вр.Еверест и вр.К2).

Намира се в планината Хималаи, на границата между Индия и Непал и е най-източно разположеният осемхилядник. В превод името му означава “ Петте съкровищници на великия сняг”.

Освен, че е висок, върхът се отличава и като един от най- трудните и опасни за изкачване. След пауза от 3 години ( 2015, 2016, 2017) когато нямаше изкачване на този връх едва миналата година няколко алпиниста успяха да стъпят на върха му.

Поради голямата си отдалеченост, преходът до базовия лагер ще е суров, ще отнеме около две седмица, като се спи само на палатки.

Преодолява се денивелация от 1500 метра до .почти 5500м.

По време на трекинга Скатов ще бъде придружаван от двама души и се очаква да достигне базов лагер на около 17 април.

След успешното изкачване на вр. Чо Ойо миналата година намерението на алпиниста е да изкачва върха отново без употреба на изкуствен кислород .

“ След завръщането ми от Непал, живот и здраве, съм запланувал да замина отново за Пакистан. Сезона за алпинизъм в планината Каракурум започва средата на юни и след кратка почивка в България през м.юни ще се насоча към вр.Гашербрум 1 и вр. Гашербрум 2. Надявам се, след добрата ми аклиматизация в Хималаите ,опитът ми за изкачването им да се увенчае с успех.”Двата върха са част от планинската верига Каракурум , близко са един до друг и може да се изкачват заедно.До момента Скатов е изкачил 6 от 14-те осемхилядника на планетата - вр. Еверест ( 2014,2017), вр. Манаслу ( 2015),вр. Анапурна,вр.Макалу ( 2016),вр. Лхотце( 2017),вр.Чо Ойо( 2018).Проектът на Атанас Скатов се осъществява с финансовата подкрепа на генералните спонсори - фирма” Валмарк”, фирма “Пайп Системс”, както и на Община Сливен и Община Варна- Европейски град на спорта за 2019 година.

Сателитното оборудване, което ще даде възможност на алпиниста да предава звук и картина по време на експедициите си за шеста поредна година се предоставя от фирма “NBS Maritime“- Варна.“Изключително съм благодарен и искрено признателен на спонсорите си за това, че повярваха в мен и застанаха зад моята кауза. Без тях нямаше да са възможни тези експедиции. “
Прикачени файлове------------------
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ END


Отчет за прессъобщение "Алпиниста Атанас Скатов с план за изкачване на 3 осемхилядника през 2019 "

Прессъобщението все още не е заплатено. Заплати чрез SMS с текст 'press7664' на кратък номер 1851
Прессъобщението е публикувано успешно

Въпроси?

Ако имате някакви въпроси, моля, пишете ни на office@pressbulgaria.com.