Press Bulgaria

Потребител:
Парола:
Запомни ме
 


ПРЕССЪОБЩЕНИЕ START
-------------------

Развой на Еко-експедиция “ Дхаулагири 2019” на алпиниста Атанас Скатов.

Мария Илиева тел: 0888813281


Еко -Експедиция “Дхаулагири 2019 “е в разгара си .
В момента Атанас Скатов се намира в базов лагер с надморска височина 4750 м след като извърши ротация за аклиматизация във височинните лагери-лагер 1 ( 1 нощувка ) и лагер 2 (2 нощувки)
Тази есен издадените разрешителни за изкачване на вр. Дхаулагири(8172м) за 30 . С тази бройка седмия по височина връх на планетата се нарежда на второ място след вр.Манаслу (8156м)с 260 издадени разрешителни за изкачване. В състава на експедициите участва и испанецът Карлос Сория, който ще направи своя 10-ти опит да стъпи на върха му. Това е последен 14-ти връх от Хималайската корона за него , който евентуално би му донесъл рекорд на най-възрастния алпинист (80г) успял да я постигне. Поглед към върха е отправил и каталунеца Серджио Мангоне, който също е на базов лагер .
Климатичните условия в района са динамични - от проливни дъждове през изобилен снеговалеж , силен вятър и слънце . При първата поява на слънце алпинистите се отправяха към височинните лагери за аклиматизация. Днес всички са заедно на базов лагер за провеждането на традиционната церемония -Пуджа ,молба към планината за закрила и успех на експедициите тази година.
За сега прогнозата на времето е за прозорец на 01.10, когато алпинистите ще се опитат да атакуват върха.
Вр.Дхаулагири е четвърти осемхилядник за Атанас Скатов през тази година, след като изкачи по-рано през май вр.Канчендзьонга, вр.Гашербрум 1 и 2 в Пакистан през юли. Ако успее това ще бъде личен рекорд за алпиниста, който до момента е изкачвал най-много 3 върха в една година.

С изкачването на 14-те осемхилядника на планетата на растителен режим на хранене, алпиниста Скатов иска да алармира обществеността за опастностите , които глобалното затопляне носи на човечеството . Със снимките си от последните експедиции той показва нагледно как са се стопили ледници , как са изчезнали езера и какви огромни промени са настъпили във високите планини . С проекта си той показва на практика , че с намаляване на консумацията на животински продукти е възможно да се постигат високи спортни постижения и да се помогне на планетата да оцелее за бъдните поколения.

През 2017 г Скатов успя да стане и първия българин завършил проект за изкачване на 7-те континентални първенци на планетата, отново с растителен режим на хранене.

Вр. Дхаулагири би бил 10-ти връх за него от втория му проект и 11-ти изкачен осемхилядник ( вр.Еверест е качвал 2 пъти) .
При успех ,до края на проекта ще останат за изкачване още 4 осемхилядника - вр. К2, Броуд Пик, Нанга Парбат и Шиша Пангма.
Еко-експедиция Дхаулагири се осъществява с финансовата подкрепа на Генералния Спонсор “ Пайп Систем”, както и на спонсорите : Община Варна, NBSMaritime, Клиника “Ралев Дентал” и мазнини “Sport Box” и АLPI.------------------
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ END


Отчет за прессъобщение "Развой на Еко-експедиция “ Дхаулагири 2019” на алпиниста Атанас Скатов."

Прессъобщението е заплатено успешно
Прессъобщението е публикувано успешно

Въпроси?

Ако имате някакви въпроси, моля, пишете ни на office@pressbulgaria.com.