Press Bulgaria

Потребител:
Парола:
Запомни ме
 


ПРЕССЪОБЩЕНИЕ START
-------------------

Космополитният Истанбул те очаква с нови вълнуващи екскурзии от Turkuaz

https://pochivki-turcia.bg

Turkuaz тел: 0876548000

Открий “града на два континента” Истанбул с възхитителната му смесица от великолепно минало и модерно настояще! Turkuaz, туристическият оператор специализиран за дестинацията Турция, стартира екскурзии до Истанбул и най-популярните му забележителности, с дати през оставащите месеци на 2021 и началото на 2022 г.

Разгледай Света София, Топкапъ сарай, Цистерната на базиликата, Галата, Долмабахче сарай и се отдай на шопинг в Капалъ чаршъ, Египетския пазар и десетките търговски улици и молове на мегаполиса. Направи си уникални снимки за социалните мрежи и се отдай на нощен живот в топ клубове с парти 24/7. Създай своите вълнуващи спомени с автентични преживявания, водени от истински експерти за дестинацията Истанбул - наистина едно от чудесата на света.

Космополитният Истанбул посреща всеки турист с неповторима атмосфера. Задъхан от натовареното движение, автомобилни задръствания, множеството хора, градът сияе в целия си блясък. С всяка измината година обликът му се променя и придобива модерна визия. Казват, че вече е достигнал до 16 милиона жители. Може би и затова Истанбул изглежда необятен, а екзотиката и романтиката го правят незабравим.

Приятно впечатление правят модерните квартали с цветни жилищни сгради в пастелни цветове. Редуват се меките тонове на зеленото, жълтото, прасковения цвят и кафявото и така гледката става привлекателна за окото. Застроените домове на богатите столичани са кокетни и отдалечени от суматохата на централните квартали. Освен че в архитектурен план сградите са разчупени, но и издават характера на стопаните си, които обичат лукса и търсят уединението сред природата.

Автобусът ни продължава към един от търговските квартали на Истанбул. Улиците са пълни с търговци, коли, сгради и джамии. „Лалели” е квартал, който някога е бил заселен от богаташи. С разцвета на куфарната търговия големите сгради постепенно се превръщат в магазини, предлагащи стоките си на едро. Продавачите стоят навън пред входа на всеки магазин и един невинен поглед към тях е знак да започнат с подканите и пазарлъка. Интересното е, че в стремежа си да спечелят клиент те са готови да го следват и да досаждат. Всъщност пазаренето е в стила им или както мнозина казват запазена марка. Тук границата между вежливостта и упоритостта сякаш се слива и плавно преминава в настъпателна атака към потенциалния клиент. Светлина, реклама и изобилие от стоки са може би първите три неща, които впечатляват. Витрините са модерно аранжирани. Марковите облекла също присъстват и привличат. Казват, че пазаруването преди новогодишните празници тук е в разгара си, дори парижанки обичали да посещават бутиците в Истанбул.

Кум капъ е място, където всеки турист може да усети духа на Истанбул. Заведенията са едно до друго, но явно това не пречи на собствениците и не ги безпокои, че алъш-вериша няма да върви. Напротив заведенията са пълни. Обсипани са от светлина, която по асоциация свързвам с коледно настроение. Почти не се виждат свободни места. Собствениците на ресторантите умеят да глезят клиентите си. Разтапят душите им с вкусно приготвена храна и музика. Тук туристът се чувства като галеник на съдбата, защото вниманието е насочено към него и всяка прищявка е изпълнена. Столовете и масите са подредени на площада и всеки става като частица от форума, който се оформя в квартала. През цялото време виждам как на групи се движат мъжете и оглеждат бавно присъстващите. Туристите обаче са пленени от лиричната ориенталска музика и се стараят да увековечат в снимки спомените.

Капалъ чарши е най-големият покрит пазар в Турция. Тук се продава най-много злато, сребро и минерални камъни. Основана е фондация, която с постъпленията от местните търговци, издържа и до днес най-добрите студенти в турските университети. Стълпотворението от туристи е голямо.

Биеналето на модерното изкуство се спонсорира от най-богатите турски фирми. Творци от седемдесет държави участват в арт форума. Пърформанси показват нестандартното мислене на съвременните творци. Тук могат да се видят невероятни идеи, които съм сигурна, че успяват да изумят дори и почитателите на изкуството. Всъщност творците винаги искат да надскочат матрицата, в която живеят. Затова и някои от нещата грабват с яркото си присъствие. Например в биеналето повечето от участниците упрекваха света, в който живеят. Колажи с лика на вожда на революцията показваха значимостта на Ленин в онова време и готовността на съветския човек да умре за родината. Сякаш нещата се повтарят, но под друго име. Добро впечатление ми направи, че много млади хора идваха и си купуваха билети, за да разгледат модерното изкуство. Факт, който не мога да отмина, защото изложбените ни зали се пълнят само от определени хора....

Истиклял е дългата улица на Истанбул, местните я оприличават с Шан-з-елизе. Необятно море от хора. Човек е като частица от тълпата, която дори не го забелязва и повлича. Тук са наредени магазини с маркови стоки, кафенета, галерии, банки. Пъстроцветна картина. Изгубвам от погледа си хората около мен. Редуват се сградите, които са масивни и много ми напомнят на родните. Тук също някога са живеели богати хора, евреи и арменци. Постепенно са напуснали квартала и големите масивни сгради са приютили банки, магазини, офиси. Кафенетата са романтични, накацали са по паважа и привличат с кокетното си присъствие. Дъхът на турско кафе е особен и всеки гост е изправен пред изкушението да отпие глътка от горещата напитка. Дълга улица, чийто край почти не се вижда, но затова пък животът е в разгара си и разбирам, че дори и през нощта хората обичат да се разхождат по нея. Неусетно стигаме до Генуезката кула. Емблематична за столицата, както и джамиите, издигнали своите минарета.

По тази улица могат да се намерят и малки магазини за музикални инструменти, филателия, нумизматика, керамика и т.н. Следват стръмни баири, които ни изпращат до моста над Златния рог. Рибарите са хвърлили въдиците и се наслаждават на водата и светлините, които се отразяват от плаващите корабчета. Погледите ни се реят над водата, която остава ням свидетел на живота през вековете, а може би е съхранила и тайната защо точно това място носи името Златен рог. Според легендата в залива е хвърлено злато и щом слънцето огрее с лъчите си водата то я осветява. Разбира се това е само мит.

Разходката с корабче по Босфора е част от атракцията за всеки, който посещава турската столица. Картината е невероятна. По брега се вижда Долмабахче - построен е в средата на ХІХ век по поръчение на Султан Абдул Меджит в европейски стил, с ориенталска пищност в интериора. Изключително луксозен и модерен за времето си, дворецът има богата сбирка от кристали, кристално стълбище, пищен полилей, централно отопление, асансьор и разбира се много златна декорация. Следват луксозни къщи, резиденции и хотели, разположени по продължение на Босфора.

Източник: https://pochivki-turcia.bg">https://pochivki-turcia.bg/екскурзии-истанбул/ https://pochivki-turcia.bg/екскурзии-истанбул/Прикачени файлове------------------
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ END


Отчет за прессъобщение "Космополитният Истанбул те очаква с нови вълнуващи екскурзии от Turkuaz "

Прессъобщението е заплатено успешно
Прессъобщението е публикувано успешно

Въпроси?

Ако имате някакви въпроси, моля, пишете ни на office@pressbulgaria.com.