Press Bulgaria

Потребител:
Парола:
Запомни ме
 


ПРЕССЪОБЩЕНИЕ START
-------------------

„Сеславска пролет или История ще има и след нас“-как една шевица се превърна в лого на фестивал

Маргарита Димитрова тел: 0897924248

Сеславската пролет ще я направи историята, като с люляка ви замирише.
Сеславският вятър ще я направи – като на ухо ви попее.
Сеславското слънце ще я направи – като с топлина ви огрее.
И ще остане тая история като усмивка на устните ни, като сълза в очите ни, като обич в сърцата ни.
На 11-ти май тази година за първи път ще се състои Национален фолклорен фестивал „Сеславска пролет”. Мястото на събитието е на площада пред НЧ „Пробуда – 1908“, кв. Сеславци, Район Кремиковци, гр. София.
Вдъхновението за цялостната визия и мисия на фестивала идва от малкото запазени исторически спомени за миналото на Сеславци – Сеславският манастир „Св. Николай Мирликийски” е разположен на 21 км от София в южните склонове на Западна Стара планина, на около час път от село Сеславци. Обителта е основана по време на Втората българска държава/1185-1396 г./ и е част от комплекса от манастири Софийска Света гора. Жители на Сеславци разказват предание, според което владетел на местната крепост бил боляринът Сеслав, основател на селището. В твърдината някога е имало манастир, посветен на Света Дева Мария.
Огромната емоция идва и от преоткриването на красотата на местните шевици, останали за съжаление единствено във витрините на музея и в страниците на етнографските изследвания. И силното желание красотата и символиката и да бъдат споделени и популяризирани, като част от културното ни наследство.
Екипът си е поставил амбициозната и отговорна задача да покаже и докаже, че и крайните столични квартали са място за развитие на културна дейност, дестинация за отдих и туризъм, както за столичани, така и за гости на Столицата. Ще се опита да покаже и Софийското равно поле от една друга гледна точка - откъм полите на Стара планина.
Конкурсната част на фестивала дава възможност за изява на таланти в направления Български фолклор – народно пеене и танци.В конкурсната програма са заявили участието си колективи от различни точки на България, както и от Македония. Очакваме около 500 участници в различни възрастови групи. Журито е в състав от изявени професионалисти.
Гостите на фестивал ще имат удовлоствието да чуят и видят прекрасни вокални и танцови изпълнения, да посетят Сеславския манастир, да разгледт новопостроения храм Св.Георги и останките на стария параклис. Организирани са Алея на занаятите и изложба на автентични български шевици.
Фестивалът се организира от Сдружение „Школа по танци „Full Dance“ с председател Ивайло Алексиев, Народно читалище „Пробуда 1908“,кв.Сеславци с гл.секретар Лиляна Георгиева и Кметство кв.Сеславци, с подкрепата и съдействието на СО – Район Кремиковци и Дирекция„Култура“ – СО и се провежда под патронажа на Кмета на град София – Йорданка Фандъкова.

С нашия екип и кауза можете да се запознаете на страницата ни във Фейсбук.
За контакт:
Директор на фестивала- Ивайло Алексиев тел. 0884701389
Клуб за Хора и танци “Цветница“ тел. 0897924248
https://www.facebook.com/seslavfest/Прикачени файлове------------------
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ END


Отчет за прессъобщение "„Сеславска пролет или История ще има и след нас“-как една шевица се превърна в лого на фестивал"

Прессъобщението е заплатено успешно
Прессъобщението е публикувано успешно

Въпроси?

Ако имате някакви въпроси, моля, пишете ни на office@pressbulgaria.com.