Press Bulgaria

Потребител:
Парола:
Запомни ме
 


ПРЕССЪОБЩЕНИЕ START
-------------------

Свирене на пиано

https://www.prosound.bg/

Асен Влеков

Учене на нотни листове
Една от първите стъпки в научаването на свиренето на пиано е изучаването на нотите. В началото това може да изглежда сложно, но има доказани начини да го улесним малко. Когато изучавате бележки, си струва да използвате азбуката, започвайки не от A, а от C: C, D, E, F, G, A, H (след това се връща към C). Ето как можете бързо да запомните последователността на звуците. Друг начин е да запомните две бележки, за да започнете да свирите например C и G. По-късно учете постепенно къде да поставите останалите бележки на произведението, няма да бъде толкова уморително. Някои учители ви съветват просто да поставите нотите на музикална стойка и да започнете да свирите. Това е малко като изучаването на чужд език, когато вземете чужда книга и започнете да я четете.
Координация на движението на ръцете
Много начинаещи музиканти твърдят, че на първия етап от обучението по свирене на пиано, най-голямата трудност им е била да координират движенията на дясната и лявата ръка. Няма един доказан метод за това, така че трябва да се упражняваме търпеливо. Първо, можем да свирим с всяка ръка поотделно и след това да ангажираме двете ръце наведнъж, първоначално с малко по-бавно темпо. Колкото повече практикуваме, толкова по-рано осъзнаваме, че всъщност не трябва да контролираме стриктно какво прави дясната и лявата ръка. Ако овладеем основите, ръцете ни всъщност ще знаят кои клавиши трябва да бъдат натиснати, за да се получат конкретни звуци, дори ако затваряме очи и не гледаме инструмента.

Работете върху парчето
След като се научим как да пишем и четем бележки на произведението и как да свирим песни с определеното темпо с две ръце, можем да ги прецизираме. Какво означава? Трябва да работим върху три основни елемента: динамика и артикулация, стил и интерпретация. Трудно е да се определи ясно колко време ще ни отнеме, защото това зависи от много фактори, включително степента на трудност на парчето. Струва си да си припомним кои са отделните елементи. Динамиката е силата на интензивността на звука, методът на възпроизвеждане на писмените ноти (тихо или силно), а артикулацията е начинът, по който звуците се комбинират. Стилът е част от интерпретацията, обикновено е наложен от автора на парчето, тъй като е адаптиран към неговото творчество, епохата, в която е живял и т.н. Въпреки това, не можете да забравите за собствената си интерпретация, докато свирите.------------------
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ END


Отчет за прессъобщение "Свирене на пиано"

Прессъобщението е заплатено успешно
Прессъобщението е публикувано успешно

Въпроси?

Ако имате някакви въпроси, моля, пишете ни на office@pressbulgaria.com.