Press Bulgaria

Потребител:
Парола:
Запомни ме
 


ПРЕССЪОБЩЕНИЕ START
-------------------

Динамичните фейсбук реклами като атрактивна бизнес инвестиция

Иво Илиев тел: 889257334

Иво Илиев е управител на една от едва 67 дигитални маркетинг агенции от света, избрани за маркетинг партньори на Фейсбук в програмата им за маркетинг консултанти. Иво е блогър и сертифициран от Фейсбук консултант в сферата на фейсбук и инстаграм рекламата и маркетинга. В интервю с него говорим за възможностите, които разкрива за бизнеса динамичната реклама в най-популярната социална мрежа:

Как влияе загубата на доверие към Facebook на инвестициите в реклама в тази социална мрежа?

Иво Илиев:
Действително скандалите с Кеймбридж Аналитика, проблемите около GDPR и различните атаки с цел източване на данни влияят негативно относно доверието в тази социална мрежа. Въпреки това, данните показват, че самото потребление на Фейсбук отдавна се е превърнало в навик за много поколения и този навик не търпи промяна заради липсата на доверие.
Тук трябва да отбележа, че Instagram набира скорост сред поколението Z и т.нар. „millennials”. Виждаме красноречиво как Instagram е предпочитаното място за хора между 13 и 25 години, като все повече нарастват потребителите и от по-високите възрастови групи. Смятам, че по-скоро това влияе на отлива от Facebook , отколкото скандалите с privacy.
От гледна точка на рекламата – фейсбук рекламата остава един от предпочитаните инвестиции на българския и чуждестранния бизнес, защото тя обхваща трите канала, където ежедневно са клиентите ни – Facebook, Instagram и Messenger заедно с широка партньорска и медийна мрежа сайтове и приложения. По мои наблюдения инвестициите във фейсбук реклама у нас нарастват поради две причини – каналът е ефективен и с все по-добре опознавани възможности за реклама.

Вие сте една от малкото компании в света, която е маркетинг партньор на Фейсбук във връзка с т.нар. „динамични реклами“ и рекламни технологии. Защо тези реклами са толкова важни за компаниите във Фейсбук и Инстаграм?

Иво Илиев:
Съвременните сайтове, които искат да се възползват максимално от Facebook, Instagram и Messenger в своето представяне трябва да имат интеграция и множество технологии. Това са т.нар. „фейсбук пиксел“ и “pixel events“, които следят потребителското поведение в сайта ни, както и „facebook product catalog” и „business assets”, които са свързани с управлението на рекламните активности.
Фейсбук предлага много повече от таргетиране на клиенти по демографски фактори като възраст, пол и населено място. Имаме възможност да показвате реклама сред аудитория, която сме подбрали по различни интереси и поведение, което имат в интернет. Фейсбук пикселите отчитат поведението на посетителите в сайтовете. Това е изключително полезно, защото по този начин можем да напомняме на купувачите ни да завършат своята поръчка в електронния ни магазин, или да им показваме страници от сайта ни, които последно са разглеждали, както и да им предоставим още наши предложения, които може да представляват интерес за тях.
Именно в това динамичните реклами са отлично решение, тъй като аудиторията се подбира на база демография, интереси и поведение, което я доближава най-близо до профила на купувача при по-голямата част от фирмите. Нещо повече – рекламните банери също са динамични – те показват стоки от електронния магазин или страници от фирмения сайт, подбрани от изкуствен интелект спрямо поведението и интересите на всеки един човек. Това означава, че всеки потенциален клиент вижда индивидуално направена за него реклама, съставена така, че да е максимално близко до неговите очаквания.
С инструментариума на фейсбук може да показвате динамичните си реклами на хора, които са посетили сайта ви през последния месец или последните 6 месеца; можете да имате реклами за хора, които са добавили продукти в кошницата на електронния магазин, но все още не са завършили поръчката си; можете да спестите разходи за дизайн на рекламни банери и т.н.
Партньорството ни с Фейсбук се състои в това да помагаме на бизнесите от чужбина и България да скалират своята рекламна ефективност като ги консултираме и им оказваме съдействие във внедряване на нужните технологии за динамична реклама. Това е съществената част от т.нар. „performance маркетинг“ и съм щастлив, че можахме да докажем своята експертиза в това направление пред екипа на Facebook.

Достатъчна ли е само Фейсбук рекламата?

Иво Илиев:
Най-вече зависи от възможностите на бизнеса да инвестира в интернет реклама. Всеки специалист ще ви каже, че рекламирането само в един канал не е достатъчно и ако бизнесът може - трябва да рекламира мултиканално. Знаем, че независимо колко е популярен фейсбук – за много от нещата, които искаме да закупим правим търсене в Гугъл. Същевременно следим различни онлайн ежедневници и традиционните медии. Всичко това са възможности за всеки рекламодател, които не бива да бъдат изключвани в рекламния микс.
Бюджет за фейсбук реклама може да се пренасочи към реклама в онлайн медия или традиционна медия, поради това, че във фейсбук съдържанието не се възприема като сериозен или достоверен източник. Хубавото е, че има много варианти за дигитална реклама, но точно в това са и рисковете – собствениците на компании често имат притеснения в кое по-напред да инвестират средствата си и какво да очакват. Затова е важно да развиваме високо ниво на експертиза у нас, за да бъдем по-полезни и адекватни относно инвестициите в дигитален маркетинг.


Прикачени файлове------------------
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ END


Отчет за прессъобщение "Динамичните фейсбук реклами като атрактивна бизнес инвестиция"

Прессъобщението е заплатено успешно
Прессъобщението е публикувано успешно

Въпроси?

Ако имате някакви въпроси, моля, пишете ни на office@pressbulgaria.com.