Press Bulgaria

Потребител:
Парола:
Запомни ме
 


ПРЕССЪОБЩЕНИЕ START
-------------------

Алпиниста Атанас Скатов с рекорд от 4-ти осемхилядник за тази година.

www.atanasskatov.com

Мария Илиева тел: 0888813281

Българският алпинист Атанас Скатов изкачи четвъртия си осемхилядник за тази година - вр. Дхаулагири в Непал и подобри личния си рекорд до момента ( 3 върха за една година) . С височината си от 8167м. Бялата планина ( в превод от санскрит )се нарежда на седмо място сред 14-те осемхилядника на нашата планета.
В 11:56 мин. българско време Скатов изпрати съобщение от сателитния си телефон, че е на върха. Щурма от последен лагер до върха е продължил 19 часа ...
Към атака на върха са се отправили в началото около 40 алпиниста от различни експедиции , но до върха са достигнали около 10 човека днес. Еко-експедиция “Дхаулагири 2019” тази година беше съпроводена с много динамични промени на климатичните условия - обилни дъждове, ежедневни снеговалежи , вятър и слънце. Това доста затрудни аклиматизацията на Скатов, който успя да направи само една ротация по височинните лагери и атакува върха веднага след това, за да се възползва от последните хубави дни преди предстоящите ветрове.

Вр.Дхаулагири е четвърти осемхилядник за Атанас Скатов през тази година, след като изкачи по-рано през май вр.Канчендзьонга и вр.Гашербрум 1 и вр. Гашербрум 2 в Пакистан.Той е 10-ти връх за него от втория му проект за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна и 11-ти изкачен осемхилядник ( вр.Еверест е качвал 2 пъти) . 
До края на проекта остават за изкачване още 4 осемхилядника - върховете - К2, Броуд Пик, Нанга Парбат и Шиша Пангма.

През 2017 г  Скатов успя да стане и първия българин завършил проект за изкачване на 7-те континентални първенци на планетата ( Seven Summits Vegan) отново с растителен режим на хранене.

С двата си проекта за изкачването на най- високите върхове на планетата на растителен режим на хранене, алпиниста Скатов иска да алармира обществеността за опастностите , които глобалното затопляне носи на човечеството . Със снимките си от последните експедиции той показва нагледно  как са се стопили ледници , как са изчезнали езера и какви огромни промени са настъпили във високите планини . С проекта си той показва на практика  , че с намаляване на консумацията на животински продукти е възможно да се постигат високи спортни постижения и да се помогне на планетата да оцелее за бъдните поколения. За усилията си, които полага в тази насока вече 8 години Атанас Скатов беше награден и с наградата “ Зелена личност на годината” за 2019 г. от b2b media group.


Еко-експедиция Дхаулагири се осъществява с финансовата подкрепа на Генералния Спонсор “ Пайп Систем”,

както и на спонсорите : Община Варна, NBSMaritime, Клиника “Ралев Дентал” и мазнини “Sport Box” и АLPI.


Прикачени файлове------------------
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ END


Отчет за прессъобщение "Алпиниста Атанас Скатов с рекорд от 4-ти осемхилядник за тази година."

Прессъобщението е заплатено успешно
Прессъобщението е публикувано успешно

Въпроси?

Ако имате някакви въпроси, моля, пишете ни на office@pressbulgaria.com.