Press Bulgaria

Потребител:
Парола:
Запомни ме
 


ПРЕССЪОБЩЕНИЕ START
-------------------

Как да намерим сайт за полезна информация и да разберем, че вътре няма фълшиви новини?

https://pss.bg/

Ивайло Георгиев

Търсачки: Използвайте търсачки като Google или DuckDuckGo, за да потърсите информация по интересуващата ви тема. При търсенето добавете ключови думи като "достоверни", "научно проверени" или "авторитетни".
Препоръки: Попитайте приятели, семейство или библиотекари за сайтове, които те считат за надеждни.
Списъци с надеждни източници: Проверете за списъци с надеждни сайтове, създадени от организации за проверка на факти или медийни организации.

2. Оценка на сайта

Авторство: Потърсете информация за автора или организацията, стояща зад сайта. Уверете се, че те имат експертиза по темата, за която пишат.
Дата на публикуване: Проверете кога е публикувана статията. Старите статии може да не са актуални.

Източници: Проверете дали статията е цитирала надеждни източници, като научни статии, правителствени уебсайтове или реномирани медийни организации.
Фактологична точност: Проверете дали информацията в статията е в съответствие с други надеждни източници.
Пристрастие: Обърнете внимание на езика и тона на статията. Пристрастните статии може да използват емоционален език или да се опитват да манипулират мнението ви.
Реклама: Бъдете предпазливи към сайтове, които са претоварени с реклами, тъй като това може да е знак, че те не са надеждни.

3. Проверка на фактите

Инструменти за проверка на факти: Използвайте инструменти за проверка на факти, като Snopes.com или PolitiFact.com, за да проверите дали дадена информация е вярна.
Обратна връзка: Прочетете коментарите под статията, за да видите какво казват други хора за нея.
Сравнете с други източници: Сравнете информацията в статията с други надеждни източници.

4. Бъдете критични

Не приемайте всичко, което четете, за чиста монета. Винаги поставяйте под въпрос информацията и я проверявайте от други източници.
Бъдете наясно със собствените си пристрастия. Вашите пристрастия могат да повлияят на това как интерпретирате информацията.
Бъдете предпазливи към информация, която е твърде добра, за да е истина. Ако нещо изглежда твърде хубаво, за да е истина, вероятно е така.

Свети:

Научете се да разпознавате признаците на фалшиви новини, като например сензационни заглавия, липса на източници или граматически грешки.
Проверете за версии на статията на други езици. Ако статията е фалшива новина, тя може да не е преведена на други езици.
Докладвайте фалшиви новини на платформата, на която сте ги открили.

Ето примери са платформи със достоверна информация: https://finance5.bg/, https://invest-news.eu/ https://www.doe.bg/, https://album.bg/, https://is-vn.bg/ http://ddrom.net/ и други


Прикачени файлове------------------
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ END


Отчет за прессъобщение "Как да намерим сайт за полезна информация и да разберем, че вътре няма фълшиви новини?"

Прессъобщението е заплатено успешно
Прессъобщението е публикувано успешно

Въпроси?

Ако имате някакви въпроси, моля, пишете ни на office@pressbulgaria.com.