Press Bulgaria

Потребител:
Парола:
Запомни ме
 


ПРЕССЪОБЩЕНИЕ START
-------------------

Алпиниста Атанас Скатов с трети осемхилядник за този сезон!

Мария Илиева тел: 0888813281

Алпиниста Атанас Скатов с трети осемхилядник за този сезон!

В 04.09м. българско време алпиниста Атанас Скатов се изкачи на 13-тия по височина връх на планетата вр. Гашербрум 2 .Гашербрум II ,наречен още от Томас Монтгомъри К4 ,е тринадесетият по височина връх на Земята със своите 8035 м. Намира се в планината Каракорум на границата между Пакистан и Китай. Той е третият най-висок връх от масива Гашербрум ( в превод от местния език Красивата планина)
Това е най- силния сезон на алпиниста досега с три изкачени върха за 2 месеца.
На 15 май Скатов успя да изкатери вр. Канчендзьонга , третия по височина връх на планетата от 8586м. На 12.07 стъпи на вр. Гашербрум 1 (8080м) и само след 2 дни почивка на базов лагер ( 5050м)се отправи към деветия в колекцията си осемхилядници връх - Гашербрум 2.
С това си постижение той се превръща в първия българин успял да се изкачи върховете Гашербрум 1 и 2 в един сезон и то за рекордното време от 6 дни.
В групата са участвали още и представители от Италия, Полша ,Китай и Непал. В момента се придвижват към лагер 3 на 7300 м.

“ През цялото време духаше вятър , но малко преди върха небето се изчисти и ни посрещна много хубаво слънце горе. Откриха се невероятни гледки и направихме много хубави снимки. Продължаваме надолу като целта е да стигнем до лагер 1 днес и да нощуваме там. Нямам търпение да се прибера у дома вече и да си почина.” - сподели Скатов по сателитния си телефон веднага след като изкачи върха.

Преодоляването на този връх е част от проекта за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на храна от животински произход , който Атанас Скатов започна през 2015 г.
За 5 години оттогава това е деветия му успешен връх, който той добави към вече изкачените - вр. Манаслу ( 2015), вр. Аннапурна,вр.Макалу ( 2016),вр. Лхотце и вр. Еверест ( 2017),вр. Чо Ойо (2018) и вр. Канчендзьонга и Гашербрум 1(2019) .
До завършването на проекта остава да се изкачат още върховете - вр. Нанга Парбат, вр. Броуд Пик, вр. Шиша Пангма,вр.К2 и вр. Дхаулагири.
Целта на алпиниста е да стане първият българин окичил се с Хималайската корона и първия веган в света с това постижение.

Експедиция Гашербрум -2019 се осъществява с любезната финансова подкрепа на Споносорите:

Pipe System JSC / Пайп Систем АД
КЛУБ ЗДРАВЕ ВАЛМАРК
Варна - Европейски град на спорта 2019
Община Сливен
NBS Maritime
mypharmacy.bg - повече от онлайн аптека
Ралев Дентал


Прикачени файлове------------------
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ END


Отчет за прессъобщение "Алпиниста Атанас Скатов с трети осемхилядник за този сезон!"

Прессъобщението е заплатено успешно
Прессъобщението е публикувано успешно

Въпроси?

Ако имате някакви въпроси, моля, пишете ни на office@pressbulgaria.com.