Press Bulgaria

Потребител:
Парола:
Запомни ме
 


ПРЕССЪОБЩЕНИЕ START
-------------------

Бивш агент на ДС: “Бойко Борисов прокарва таен религиозен съюз по директива на ЕС”.

http://bgforum.posterous.com

Национален Лидерски Форум

Бивш агент на ДС: “Бойко Борисов прокарва таен религиозен съюз по директива на ЕС”.


София, 13 декември, 2012 г. Национален лидерски форум (НЛФ, сайт: ) е сезирал премиера Бойко Борисов, мисията на ЕС в България, посолството на САЩ и основните вероизповедания в страната, за скандал свързан с бивш агент на Държавна сигурност, подвизавал се като пастор за повече от три десетилетия.

Епископ Васил Еленков, основател на Обединени Божии Църкви, беше един от единадесетте пастори от протестантски вероизповедания, за които Комисията по досиетата потвърди, че са били агенти вербувани от Държавна сигурност. Васил Еленков е бил вербуван през 1988ма година под псевдонима “Велев” и е сътрудничил на ДС от позицията на доверие, с която се е ползвал всред вярващите. (линк: .......)

Национален лидерски форум публикува в Интернет видео материали, от които става ясно, че епископ Васил Еленков, при гостуванията си в църкви в САЩ, търсейки сензационализъм и финансова подкрепа за дейностите си, обвинява премиера Бойко Борисов, неговот правителството и ЕС, в това, че прокарват таен религиозен съюз в Европа и България. В този съюз били принудени да се съгласят да участват водачите на всички основни вероизповедания в България: православните, главния равин на юдеите в България, както и главния мюфтия, като само Васил Еленков бил устоял и се противопоставил.

Сезиращите премиера и прокуратурата твърдят, че техните действия са продиктувани от загриженост за последствията от дейноста на бившият агент на ДС, който в заснетите на видео проповеди пред своята аудитория в САЩ, обвинява държавата и в подстрекаването на мюсюлмани за запалването на християнски църкви, които се били противопоставяли на тайния съюз, прокарван от премиера Борисов и ЕС.

За контакти:
пастор Ангел Пилев
Председател
Национален лидерски форум
Тел. 0896 73 40 73
e-mail: nationalleadershipforum@gmail.com
изх.№ 18/13.12.2012г. До: Министър-председателя на Република България;

Копие: Дирекция по Вероизповеданията към МС
Прокуратура на Република България
Посолство на САЩ - София
Европейска комисия - ЕС
Св. Синод на БПЦ
Обединени Евангелски Църкви
Главно Мюфтийство на мюсюлманското вероизповедание в България
Централният израелтянски духовен съвет
Католическа Апостолическа Екзархия - София
Национален алианс на Обединени божии църкви
Българските Медии
Alliance Defending Freedom

Г-н Премиер,

Първо Ви благодарим за ползотворната кореспонденция помежду ни; изх. 1403/07 от 13.10.2011г. и 1407/07 от 05.06.2012г.

Национален лидерски форум обединява усилията на водачи от различни църкви и деноминации за прочистването на българската протестанска общност от наследството и влиянието на бившата комунистическа Държавна сигурност, както и спазването на морален и етичен кодекс всред евангелските църкви.

През месец март 2012 г. бяха оповестени имената на агенти на ДС, които са действали като пастори на протестантски църкви, както преди 1989 година, така и след това. Един от тези агенти е лицето Васил Николов Еленков, вербуван от Държавна сигурност обявен с Решение № 331/ 20.03.2012 г. на Комисията по досиетата. Васил Еленков е епископ и основател на Национален Алианс Обединени Божии Църкви и един от основоположниците на Висш Евангелски Богословски Институт.

Тъй като поведението на еп. Васил Еленков има своята предистория на 09.04.2011г. бе свикан обществен форум организиран от НЛФ, на който присъстваха пастори и цъковни водачи от 18 вероизповедания. Тогава бяха изнесени и други шокиращи факти относно поведението и декларациите на епископ Еленков зад граница. По-конкретно изявления за изгорени две евангелски църкви на територията на РБ от ислямски екстремисти, за които епископ Еленков набира средства от американската общественост – по 20 000 долара на църква. /виж приложение 1/.Под обществения натиск г-н Еленков поднесе „покайно извинение” и оставка, която не му беше приета, с което обяви случаят за приключен. За съжаление, днес отново наши съграждани живеещи в САЩ ни изпратиха нови изявления на г-н Васил Еленков, в които той обвинява Вас г-н Борисов, че провеждате политиката на ограничаване свободата на религия спрямо български граждани.

Г-н Премиер, смятаме за особено тревожен факт това, че лицето Васил Еленков в своите проповеди пред американски църкви, цитира Вашето име и името на институцията, която представлявате, като хвърля сериозни обвинения върху Вас.

Прилагаме линк към видео клипа, в които Васил Еленков твърди:

http://www.youtube.com/watch?v=aKrSMjMIJf4


че Ви е посещавал многократно по времето, в което сте бил кмет на град София;
че е бил повикан на официална среща с Вас като премиер по настояване на Европейският съюз, на която не е имало други религиозни водачи;
че Европейският съюз е решил да създаде религиозен съюз по целия свят;
че на тази среща Вие сте запознали Васил Еленков с устава на този религиозен съюз, който съдържал само две страници под името Съгласие;
че този документ, изисква от подписалите го религиозни водачи да не “прозелитстват”;
че Вие сте повикали Васил Еленков отделно от всички други, поради това, че сте бил информиран за неговото несългасие в миналото с комунистите;
че Вие се чувствате заплашен от това, че Васил Еленков може да настрои всички останали религиозни водачи в България да не подпишат предполагаемия документ;
че Вие сте показали подписите на всички религиозни водачи в България под този предполагаем документ от ЕС: на главния мюфтия, на патриарха на Българската Православна Църква, на главния равин на юдейското вероизповедание, както и на всички други протестанти – ръководители на деноминации.
че Вие сте отговорили, че “засега” наказание няма да има за тези, които откажат да подпишат този документ.
Васил Еленков твърди, че три дни след като е отказал да подпише документа, който сте му представили, са използвани мюсюлмански екстремисти, за да запалят две църковни сгради, както и факта, че Вашето правителство осигурява протекция на въпросните екстремисти.

На фона на желанието ни да имаме етнически и религиозен мир в страната ни, подобни твърдения изнасяни на запад, могат да се окажат взривоопасни.

Уважаеми г-н Премиер, след консултация с правни експерти, ние с тревога установихме, че действията на г-н Васил Еленков в САЩ, разгледани в светлината на чл. 108а, ал.1, във вр.с чл.326, ал.1 от НК, представляват прецендент с потенцилни сериозни последствия за българското общество. Смятаме, че нито на г-н Еленков, нито на който и да е друг проповедник, от която и да е друга религия, трябва да се позволява да настройва едни вярващи срещу други и да насажда страх в обществото.
 
  Като се има предвид, че лицето В. Еленков е епископ и лидер на деноминация в България - Обединени Божии Църкви, считаме, че тези негови действия не представляват маловажен случай по смисъла на чл. 93, т.9 от НК. Напротив водят до объркване на американското и българското общество, от което страдаме всички ние като българи и могат да последват негативи за Република България - за нейната репутация и за религиозния мир и разбирателство в страната.

  Като лидери на църкви, ние се разграничаваме категорично от изказванията и действията на В. Еленков и бихме искали случаят да бъде разследван и разрешен, за да можем да поднесем на американските църкви и общественост своите извинения и да разобличим лъжливите изявления  за религиозна омраза и религиозен тоталитаризъм в страната.

Г-н Министър-председател,

Ние осъзнаваме, че според Конституцията на Република България, държавата не се меси във вътрешните дела на верските общности, смятаме, че в този случай засегнато е цялото гражданско общество, поради което се налага да изясните дали информацията изнесена от г-н Еленков е достоверна или не.

С уважение:
Национален Кординационен Съвет на НЛФ

Председател Ангел Пилев
Членове на НКС:
Георги Якимов
Калоян Курдоманов
Иво Койчев
Секретар Никола ДимитровПрикачени файлове------------------
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ END


Отчет за прессъобщение "Бивш агент на ДС: “Бойко Борисов прокарва таен религиозен съюз по директива на ЕС”."

Прессъобщението е заплатено успешно
Прессъобщението е публикувано успешно

Въпроси?

Ако имате някакви въпроси, моля, пишете ни на office@pressbulgaria.com.