Press Bulgaria

Потребител:
Парола:
Запомни ме
 


ПРЕССЪОБЩЕНИЕ START
-------------------

Орбитъл Кънект инсталира последно поколение сателитно оборудване на борда на кораба Св. Св. Кирил и Методи за нуждите на Българската антарктическата мисия.

www.orbitalconnect.com

Виолета Кирчева тел: 0876510500

В края на месец декември, 2022г, българската компания Орбитъл Кънект ООД предостави и инсталира на борда на Научно-изследователският кораб Св.Св. Кирил и Методий последно поколение сателитно-комуникационни системи.
Основната дейност на фирмата е да доставя високоскоростен спътников интеренет, пренос на данни, гласови услуги и GMDSS (морска система за безопасност при бедствия) за нуждите на морската, нефтодобивната, медийната и военната индустрии. Компанията партнира и дистрибутира сателитно оборудване в цял свят от водещите производители в индустрията.
За целта на Антарктическата мисия, Орбитъл Кънект осигурява достъп до водещи спътникови мрежи на геостационарна и ниска наземна орбита и така обезпечава корабът с високо надеждни услуги, по време на целия му курс, от пристанище Варна до остров Ливингстън, където се намира българската Антарктическа база.
Маршрутът е труден, представлява предизвикателство пред българските изследователи и екипаж и поради тази причина по време на пътуването е заложено да се използват и комбинират различни сателитни мрежи с цел да се осигури непрекъсваема услуга.
Екипът на Орбитъл Кънект инсталира сателитни морски антени Intellian за основна и бек-ъп услуги. Антените Intellian функционират едновременно на ниска, средна и геостационарна наземна орбита и предлагат висока прецизност на комуникация със спътника, както и висока ефективност на радио канала. Антените са предназначени за морска комуникация, където от значение е фактът, че плавателното средство е в движение по време, на което не трябва да се допуска липса на интернет услуга както и връзка със спътника.
На кораба е монтиран е задължителния GMDSS терминал, който осигурява критична комуникация в случай на бедствие или авария. Подпалубното оборудване е реализирано чрез модеми, които се свързват в мрежова технология „звезда“ към сателитния хъб.
Основната Интернет услуга на борда се предоставя чрез мрежата на водещия сателитен оператор SES, която съчетава общо над десет сателита. Чрез автоматично прехвърляне от един лъч към друг и интелигентно софтуерно балансиране на мрежата, се осигурява непрекъснат достъп и високи скорости за сваляне и качване на данни.
Използваната честотна лента е Ku, като по този начин се осигурява ефективна употреба и разпределяне на дедикирания капацитет.
Спътниковата услуга се осъществява чрез над 30 наземни Телепорт станции, предлагайки глобално покритие.
Вторият комуникационен канал е организиран чрез мрежата на Iridum в честотна лента L, която е със 100% глобално покритие. Предвид ниската честота, мрежата на Iridium осигурява сателитна връзка дори и в най-лошите атмосферни условия. Спътниците, които са 66 на брой са алокирани на ниска наземна орбита. Тяхното предимство тук е малко времезакъснение при предаване на данните и покритие на полюсите. Поради високата надеждност на мрежата, през нея е обезпечена и гласовата комуникация на борда.
От Орбитъл Кънект доставят също и резервираща услуга през мрежата на Инмарсат, която отново е в честотна лента L , за да осигури наличност на услугата в над 99.9% от времето на плаване.
Международната морска организация налага наличие на сателитен терминал GMDSS (Global Maritime Distress and Safety System) за всички кораби над 300 тона брутен тонаж, която също е осигурена, инсталирана и конфигурирана на борда от българската технологична компания. През системата се изпращат сигнали за бедствия или авария до най-близкия спасителен координационен център с данни за ID, позиция и статус на кораба. Терминалът дава възможност да се провеждат и разговори, както и да се получават метеорологични данни, хидрографични и навигационни отчети, и информация, свързана с безопасността на борда. Спътниковата мрежа е отново със 100% глобално покритие.
Управителят на Орбитъл Кънект Красимир Терзиев споделя, че реализацията на проекта е изисквала холистичен подход, за да се вземат предвид всички нужди и очаквания на участниците в Българската антарктическа мисия.
„Сложността на проекта се състои в синхронизирането на наличното оборудване на борда в една автономна мрежа, която да осигури непрекъсната, надеждна комуникационна среда. Използвали сме последно поколение технологии в сателитната индустрия, за да предложим качествено и професионално телекомуникационно решение. Основните ни цели бяха безопасността на борда на кораба „Св, Св Кирил и Методи“ и спомагане в процеса на успешното провеждане на научно-изследователските дейности, но не бива да забравяме и създадената възможност всички пасажери и екипажа да останат в контакт с най-близките си по време на няколко месечния преход до Антаркида и обратно.“, каза в заключение г-н Терзиев.


За Орбитъл Кънект
Орбитъл Кънект ООД е българска компания, която предоставя широк спектър от професионални спътникови комуникационни решения. Компанията партнира с водещи сателитни оператори, като предоставя достъп до Интернет, пренос на данни и глас с глобално покритие. Орбитъл Кънект е и дистрибутор на широка гама от оборудване на водещи производители в индустрията. Българската технологична компания предлага решения за морската, военната, медийната, нефтодобивната индустрии, както и правителствения сектор.Прикачени файлове------------------
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ END


Отчет за прессъобщение "Орбитъл Кънект инсталира последно поколение сателитно оборудване на борда на кораба Св. Св. Кирил и Методи за нуждите на Българската антарктическата мисия."

Прессъобщението е заплатено успешно
Прессъобщението е публикувано успешно

Въпроси?

Ако имате някакви въпроси, моля, пишете ни на office@pressbulgaria.com.